Bus latency when using 2x upsampling

Author
tnipe
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 49
  • Joined: 2015/02/14 06:13:42
  • Status: offline
2017/03/16 17:24:04 (permalink)
0

Bus latency when using 2x upsampling

Hello! 
 
I have a parallel compression aux bus set up in my project, and the plugin inserted here (Slate VMR) has upsampling enabled at both render and playback. If I have 2x upsampling enabled in the control bar, there is a notable latency between the audio track and the aux bus track that the track is being sent to in parallel. If I turn off 2x upsampling in the control bar, all is normal. Has anyone got any ideas, or solutions to this?
 
Latency is also hearable in the rendered track.
 
Thanks!
#1

7 Replies Related Threads

    tnipe
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 49
    • Joined: 2015/02/14 06:13:42
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/17 15:01:19 (permalink)
    0
    If I turn off oversampling in the plugin itself in the aux bus, latency goes away. If I turn it back on, latency is there again.
     
    Can anyone try to reproduce this? Steps:
     
    1. On a track, make a send to an aux bus.
    2. Insert compressor on aux bus.
    3. Turn on upsampling on render and playback in the plugin window, as well as enable "2x" in the mix-module in the control bar.
    4. The aux bus would now have slight latency compared to the original track, for me. Turn on and off the plugin in the aux bus. The latency goes away when I turn the plugin off in the FX bin.
     
    I've tried with all the compressors I have, and it happens with all of them. Hope someone can chime in. Tell me if something is unclear in my description.
     
    BTW, newest SONAR version is installed (february update), SPLAT, Windows 10.
    #2
    ChazEd
    Max Output Level: -89 dBFS
    • Total Posts : 95
    • Joined: 2014/12/01 05:17:09
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/17 23:10:08 (permalink)
    0
    You're lucky.
     
    When I try to reproduce your problem, Sonar hangs when I press space bar.
     
    Track 1: Z3ta+ 2
    Track 2: Aux send from track 1, Sonitus Compressor,  Upsampling enable in both playback and render.
    2x enabled in mix-module.
     
    Oh well...

    Sonar Platinum x64 & Sonar X3e Producer x64
    Live 8 Suite x64
    Z3ta+ 2 & Rapture Pro
    Korg Legacy Collection, FXpansion Tremor
    Win 10 x64 (Still knocking on wood...)
    i7 4770, GA-H97-D3H, 16 GB, 7200 1TB + 2TB, R9 280, CX600V2
    UA-101 (Thank you, Roland, for the Windows 10 driver!), SM57, MG10/2, MicroKey 37
    #3
    tnipe
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 49
    • Joined: 2015/02/14 06:13:42
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/18 15:23:01 (permalink)
    0
    Thanks for giving it a go! Bug then maybe?
    #4
    gustabo
    Max Output Level: -50.5 dBFS
    • Total Posts : 2456
    • Joined: 2009/01/05 17:32:38
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/18 15:51:36 (permalink)
    0
    I would never think of using the 2x upsampling for real-time playback, just for freezing a track.
    That's just me though.


    Sonar Platinum x64 - Win10 Pro x64 - StudioCat Platinum Studio DAW - 32 GB Ram - MOTU UltraLite-mk3
    M-Audio Keystation 88ES - Akai MPD26 (hot-rodded) - Alesis DM10 - a few guitars, a few amps
    Novation Launch Control - Korg nanoKONTROL - PreSonus FaderPort - DAW Remote HD on iPad
    Adam A7X - Behritone C50A
    PreSonus Monitor Station v2 (controlling the mons)
    https://www.facebook.com/groups/sonarusergroup/

    #5
    tnipe
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 49
    • Joined: 2015/02/14 06:13:42
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/18 15:56:38 (permalink)
    0
    gustabo
    I would never think of using the 2x upsampling for real-time playback, just for freezing a track.
    That's just me though.


    The same latency is audible at rendered tracks, so it doesn't work either way with 2x enabled.
    #6
    gustabo
    Max Output Level: -50.5 dBFS
    • Total Posts : 2456
    • Joined: 2009/01/05 17:32:38
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/03/18 17:26:27 (permalink)
    0
    tnipe
    gustabo
    I would never think of using the 2x upsampling for real-time playback, just for freezing a track.
    That's just me though.


    The same latency is audible at rendered tracks, so it doesn't work either way with 2x enabled.


    What I meant is that I would never enable 2x upsampling on anything on a bus, only on tracks and then freeze them.


    Sonar Platinum x64 - Win10 Pro x64 - StudioCat Platinum Studio DAW - 32 GB Ram - MOTU UltraLite-mk3
    M-Audio Keystation 88ES - Akai MPD26 (hot-rodded) - Alesis DM10 - a few guitars, a few amps
    Novation Launch Control - Korg nanoKONTROL - PreSonus FaderPort - DAW Remote HD on iPad
    Adam A7X - Behritone C50A
    PreSonus Monitor Station v2 (controlling the mons)
    https://www.facebook.com/groups/sonarusergroup/

    #7
    tnipe
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 49
    • Joined: 2015/02/14 06:13:42
    • Status: offline
    Re: Bus latency when using 2x upsampling 2017/05/13 15:23:11 (permalink)
    0
    Bump on this issue, still happens here in the latest version.
    #8
    Jump to:
    © 2017 APG vNext Commercial Version 5.1