Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...?

Author
Teds_Studio
Max Output Level: -75 dBFS
  • Total Posts : 761
  • Joined: 2011/12/21 01:00:42
  • Location: AR
  • Status: offline
2018/12/17 04:31:59 (permalink)

Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...?

It's been a while since I've had a chance to do much music stuff.  But I'm wanting to get back at it and do some new stuff.  I know that most folks are getting away from the hardware midi synths and going mostly with virtual synths these days...at least I'm assuming they are.  But I'm kind of old school and have several pieces of MIDI equipment including my old MOTU MTP AV USB interface.  I tried using it the other day...and I downloaded the latest driver from MOTU website for what they say will work with Win 10.  But I keep getting a blue screen and saying my PC has encountered a problem and will restart....rebooting itself.  If I don't try playing back a track that uses the MIDI interface....I have no problems.  This interface worked great for years...all the way thru Win 7.  Has anyone got the MOTU drivers to work on Win 10?  I would hate to think that all my MIDI stuff is obsolete to the point of not being able to work at all with SPlat.  Any ideas is greatly appreciated.
 
Edited to add:
I have since built a new DAW  (two years ago) and need to update my Signature.  New system has an i7 processor and 32G ram and of course Win 10 Pro.
 
Signature has been edited :) .
post edited by Teds_Studio - 2018/12/19 15:44:26

ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
#1

16 Replies Related Threads

    Jesse G
    Max Output Level: -32.5 dBFS
    • Total Posts : 4282
    • Joined: 2004/04/14 01:43:43
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/17 17:24:05 (permalink)
    Make sure the MOTU is not being connected to a USB 3.0 port.  That happened to me with my MOTU Micro Lite Midi interface. I built a new PC and silly me added mostly all USB 3.0 ports in the back of the darn thing.  I plugged my Moto MIcro lite in the back and got a BSOD. It happened three times and then I read the manual for the Mirco Lite and it mentioned USB 2.0.
     
    Stay away from the blue port.
     
     

    Peace,
    Jesse G. A fisher of men  <><
    ==============================
    Cakewalk and I are going places together!

    Cakewalk By Bandlab, Windows 10 Pro- 64 bit, Gigabyte GA-Z97X-SLI, Intel Core i5-4460 Haswell Processor, Crucial Ballistix 32 GB Ram, PNY GeForce GTX 750, Roland Octa-Capture, Mackie Big Knob, Mackie Universal Controller (MCU), KRK V4's, KRK Rockit 6, Korg TR-61 Workstation, M-Audio Code 49 MIDI keyboard controller.[/
    #2
    BRainbow
    Max Output Level: -83 dBFS
    • Total Posts : 399
    • Joined: 2004/03/14 01:39:12
    • Location: Honolulu, Hawai'i
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/17 23:39:08 (permalink)
    I totally agree.  Those MOTU units still work great even with drivers which are several years old, but USB 3 is no good for them.  The only issue I get when they are on USB 2 port is occasionally having to unplug then replug them.  Very rarely I have to reinstall the drivers.  I don't uninstall first, I just reinstall to remind my computer that the interface is connected.  Otherwise, they work fine.

    Cakewalk (forever), Two WIN10 64-bit DAWs: home-brew ASRock x299 Taichi / i7 7820x w/ 64GB RAM and ASUS X99A-II / i7-5820K w/ 32GB RAM, ZOOM UAC 8, Mackie ONYX 1640i FW Mixer/Interface, Mackie ONYX 1200F, Avalon U5 PreAmp, NI Komplete 11 Ultimate, EastWest Composer CloudX, Yamaha MOTIF XS8, Ensoniq SD-1 and ESQ-1, Korg M1rEX, Yamaha TX-81Z, Roland D110, Line6 HELIX Rack and Native, POD HD-Pro, POD Farm 2.5, Yamaha NS-10 and Presonus Eris E8 monitors, Yamaha Disklavier Upright Piano, mics, guitars, basses, and the cutest little tambourine.
    #3
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/19 00:24:51 (permalink)
    Thanks guys...!  I didn't even think of that.  New and improved is not always bigger and better :) .  Will try that first thing tomorrow.

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #4
    JoseC.
    Max Output Level: -81 dBFS
    • Total Posts : 471
    • Joined: 2003/11/10 14:46:11
    • Location: León, Spain
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/19 08:28:26 (permalink)
    My ancient MOTU Midiexpress XT is working fine here in the latest Windows 10. It is connected to a USB 2.0 port. I bought the computer this year and most ports are 3.0, but I never connected to one of those, so I have never found problems with it.
    #5
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/27 16:36:52 (permalink)
    Well I did check my USB ports...and the MOTU was plugged into a 2.0 port already.  I am still having issues with the interface.  I did try using different ports but it didn't change anything.  It hasn't been doing the blue screen shut down as often...but the midi does stop playing for a couple of seconds...then acts like it has to "catch up" by playing several notes very fast then starts playing normal again.  It keeps doing this quite regular.  I have tried changing the MIDI buffer settings...and trying about everything I can think of but haven't found the culprit yet.  All of this same stuff worked fine for many years...but now is giving me fits.  Any other ideas would be greatly appreciated.

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #6
    stonehedge
    Max Output Level: -86 dBFS
    • Total Posts : 215
    • Joined: 2008/05/22 17:47:44
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2018/12/29 16:39:25 (permalink)
    Did you check to see that the usb root hub is unchecked for "let windows turn off this device to save power" in power management tab of it's properties? Just a thought.

    Home built i7 6850k Broadwell, 16GB corsair RAM, Asus X99 Deluxe II/Gen 3, EVGA GeForce GTX 1060 6gig, Win 10 creators with no windows updates since jan 2018, Sonar Platinium, Sony Vegas Pro 15, Sound Forge 11, Pro Tools 10, Superior Drummer 3, Easy Keys, Melodyne Studio 4, MOTU 2408, Motu MTPav, midisport 4X4,Behringer X32 Compact with X-Adat and (2) ada8000 strips,Mackie Control Universal, Monitors by JBL, Tannoy, Fostex.
    #7
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/02 01:33:54 (permalink)
    Thanks...will check that tomorrow.  I've been pulling my hair out (not literally, don't have any to spare) trying to get this system working properly with MIDI.  It worked for decades before.

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #8
    Euthymia
    Max Output Level: -86 dBFS
    • Total Posts : 223
    • Joined: 2016/10/18 05:19:00
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/02 05:04:33 (permalink)
    Ay caramba, for all the time you've put in trying to get that poor old thing not to blue screen your system, maybe check out the price of a brand new MIDI interface with updated drivers.
     
    I like to squeeze the last bits of usefulness out of old hardware as much as the next geek (check sig for proof), but at some point, cost:benefit says that a Midiman UNO goes for around $30.
     
    If it served you for decades, you got your money's worth out of it.
     
    Off the top of my head as a tech, I'd say that it's probably just too slow to keep up with that rocket sled you have it plugged into. It's tripping over its own feet. If there is some way to give it some more buffering on the system side, that might be the answer, but that might also induce latency.

    -Erik
    ___________
    3.4 GHz i7-3770, 8G RAM, Win 7 64-bit
    2X PreSonus Firepods, Event 20/20bas, Alesis Monitor Ones, Alesis Point Sevens
    Cakewalk by BandLab, Mixcraft Pro Studio 8.5
    Warning: if you tell me my issue can be remedied by buying more RAM, an SSD, or a Waves plug-in, I will troll you pitiilessly
    #9
    chuckebaby
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 13146
    • Joined: 2011/01/04 14:55:28
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/02 10:37:34 (permalink)
    I have to agree with this guy ^^^
    That thing served you well over the years. The MTP Timepiece came out in 1996. Just let that sink in for a second.
     
    I have plenty of gear (rack gear, controllers, DAW controllers, exc) But I wouldn't try to plug anything via USB into my Windows 10 DAW that was built in the 90's. Not even a keyboard.
     

    Windows 8.1 X64 Sonar Platinum x64
    Custom built: Asrock z97 1150 - Intel I7 4790k - 16GB corsair DDR3 1600 - PNY SSD 220GB
    Focusrite Saffire 18I8 - Mackie Control
       
    #10
    bwbalint
    Max Output Level: -85 dBFS
    • Total Posts : 296
    • Joined: 2015/03/28 17:13:56
    • Location: Eastern USA
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/02 12:18:05 (permalink)
    Along with checking in device manager for USB hubs being turned off in the ‘power management’ tab, make sure the Win10 computer isn’t being started under ‘fast boot’ and using a hibernation file. Someone may have already said this. But the ‘fast boot’ option totally screwed with USB ports and other drivers. And I need to check it with major win10 update as the updates have occasionally re-enabled each one.

    I do have a MOTU MTP AV midi timepiece. It works just fine with my Win10 computer. Looking in device manager, the driver is from motu and date is 4/30/2013. Driver version says 4.0.5.7843
    post edited by bwbalint - 2019/01/02 14:19:13

    CbB latest incarnation, Focusrite Scarlett (2nd generation), WIN10 1809 build,  , MCU pro , Yamaha Motif classic 6 , focusrite ASA one
    #11
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/04 17:08:51 (permalink)
    bwbalint
    Along with checking in device manager for USB hubs being turned off in the ‘power management’ tab, make sure the Win10 computer isn’t being started under ‘fast boot’ and using a hibernation file. Someone may have already said this. But the ‘fast boot’ option totally screwed with USB ports and other drivers. And I need to check it with major win10 update as the updates have occasionally re-enabled each one.

    I do have a MOTU MTP AV midi timepiece. It works just fine with my Win10 computer. Looking in device manager, the driver is from motu and date is 4/30/2013. Driver version says 4.0.5.7843



    Thanks for concurring that these old flagship interfaces still do work with Win10.  I too am thinking that it may very well have something to do with an update....and I am convinced that it is just a setting somewhere that has gotten changed somehow.  I appreciate all of the comments and suggestions from everyone, and I am I am in no way discounting what you are saying... but I just can't understand how a computer can get "too fast" for a piece of equipment to not work anymore when it comes to MIDI.  If it was a processor hog piece of equipment that was bogging down a processor I could understand that.  But as far as updating to a new interface....MOTU still sells 8 port MIDI interfaces...and they use the same driver as far as I can see on the website...and supposedly work fine (as proof since yours is still working) :) .
     
    I had thought about just buying a new Yamaha digital piano with a USB port to use as a controller as well...but I'm just the kind of guy who doesn't like something to whip me...and by golly I'm gonna put up a heck of a fight before I give up...lol.  Thanks again guys and gals.  This forum has always been such a great source of info and help.  Again...I appreciate all the info.

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #12
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/04 22:41:22 (permalink)
    Update:  I have two PCs in my studio...one for audio / video production, and another for desktop publishing, internet, etc.  Both have Win 10 Pro installed.  I went ahead and installed CbB on my other computer...and everything MIDI worked like a charm.  SO...it has to be my screamin' eagle PC USB ports causing the problem.  At least I've narrowed it down to the culprit.  :) .

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #13
    Euthymia
    Max Output Level: -86 dBFS
    • Total Posts : 223
    • Joined: 2016/10/18 05:19:00
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/05 00:59:49 (permalink)
    Whip its butt, Ted! I'm the same way, I get entertainment value out of trying to get old stuff to work, but I never assume anyone else is like that. I'll spend days trying to get an old M-Audio interface to work when I can get a brand new Tascam that will drop right in for $50.
     
    I wasn't thinking that the MIDI part of it was too slow, rather the part where the USB talks to the interface. Anyway you now have concurrence that it will work under Windows 10 on a modern system! Maybe there's a setting in your system BIOS for your USB ports that will help?
     
    Also, y'might get on over to the CbB forum, as this one is crumbling around us as we speak....

    -Erik
    ___________
    3.4 GHz i7-3770, 8G RAM, Win 7 64-bit
    2X PreSonus Firepods, Event 20/20bas, Alesis Monitor Ones, Alesis Point Sevens
    Cakewalk by BandLab, Mixcraft Pro Studio 8.5
    Warning: if you tell me my issue can be remedied by buying more RAM, an SSD, or a Waves plug-in, I will troll you pitiilessly
    #14
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/05 03:21:39 (permalink)
    Thanks a bunch Euthymia...!  I see you have felt my pain too...lol.  I did go into the BIOS and made sure that FAST BOOT was turned off in the BIOS as well as in Control Panel.  I have checked about all of the settings in the BIOS but will go back in and check deeper tomorrow with all of the peripheral settings.  It has actually turned into a mission...although it could end up being Mission Impossible.... :) .

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #15
    bwbalint
    Max Output Level: -85 dBFS
    • Total Posts : 296
    • Joined: 2015/03/28 17:13:56
    • Location: Eastern USA
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/06 01:56:29 (permalink)
    I have had a pcie usb2 card fail. Started to act squirmy, then nothing worked that was plugged into it. New card and it all works again. Easy on a desktop. A bit more difficult on a laptop. Good luck!

    CbB latest incarnation, Focusrite Scarlett (2nd generation), WIN10 1809 build,  , MCU pro , Yamaha Motif classic 6 , focusrite ASA one
    #16
    Teds_Studio
    Max Output Level: -75 dBFS
    • Total Posts : 761
    • Joined: 2011/12/21 01:00:42
    • Location: AR
    • Status: offline
    Re: Midi Interface with Splat or Bandlab Sonar and Win 10...? 2019/01/06 02:35:21 (permalink)
    bwbalint
    I have had a pcie usb2 card fail. Started to act squirmy, then nothing worked that was plugged into it. New card and it all works again. Easy on a desktop. A bit more difficult on a laptop. Good luck!



    Tried different USB ports...including front mounted ports.  But thanks for the tip.
     

    ASRock X99 Extreme4 MB....Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB DDR 5.....Intel i7 5820k 3.3 Ghz....Corsair RM850i power supply....3 Seagate 1TB SATA III drives....32 Gig G.Skill Ripjaws DDR4 3000.....Win 10 Pro.....Sonar X1 Producer Exp & X2, X3...Platinum....Superior Drummer 2 & 3 w/ N.Y. Vol 2 SDX.....Sony VEGAS Pro 11.0 32 & 64 bit Pro 12.....Sony VX2100.....Sony HVR-Z7U....Sony HDR-CX130....Alesis HD24....Behringer X32 console....Focusrite 18i20....JBL LSR2328P studio monitors with LSR2310P sub.
    #17
    Jump to:
    © 2019 APG vNext Commercial Version 5.1