Start and stop problem

Author
HighAndDry
Max Output Level: -79 dBFS
  • Total Posts : 586
  • Joined: 2007/04/02 04:02:45
  • Status: offline
2016/08/18 04:16:04 (permalink)

Start and stop problem

I am  having a problem when I stop and start sonar platinum.  I mean the transport when playing a project.  if I stop and start it several times (like when I am listening for mistakes, edits etc) it starts to delay starting.  it works fine for the first few times but it
begins to have a second or more pause after starting stopping several times. 
A couple things I thought.  Do I need to tweak windows 10?  I don't have a wireless adaptor, I have disabled my network adaptor. Or is it something with my Mackie blackbird firewire onyx through the add on firewire card?  I have a motu 1248 coming tomorrow but I know the Mackie and would like to keep using it with another computer.,   I don't know that it is the Mackie causing the problem.

ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
Chipset : Intel Z97
Intel i7 4790k
32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
Win 10 64 bit

Motu 1248 AVB
Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
Sonar Platinum

#1

9 Replies Related Threads

    HighAndDry
    Max Output Level: -79 dBFS
    • Total Posts : 586
    • Joined: 2007/04/02 04:02:45
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 04:41:04 (permalink)
    I should note something else about this project.  It started out on sonar 8.5 and I have been going back and forth between that and the latest platinum version.  (because the studio computer is running sonar 8.5)

    ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
    Chipset : Intel Z97
    Intel i7 4790k
    32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

    Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
    Win 10 64 bit

    Motu 1248 AVB
    Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
    Sonar Platinum

    #2
    Rob[at]Sound-Rehab
    Max Output Level: -47 dBFS
    • Total Posts : 2819
    • Joined: 2011/02/03 04:31:35
    • Location: Sound-Rehab, Austria
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 08:40:58 (permalink)
    HighAndDry
    I should note something else about this project.  It started out on sonar 8.5 and I have been going back and forth between that and the latest platinum version.  (because the studio computer is running sonar 8.5)




    here you might asking for troubles actually. 8.5 is way old. I don't even go back and forth between X3 and Platinum ...
     
    are you getting described problems in other projects (build in Platinum from scratch)?
    what plugins do you have in the project (i.e. does it also happen with all FX disabled)?

    GOOD TUNES LAST FOREVER
      +++   Visit the Rehab   +++
     
    DAW: Platinum/X3e, win10 64 bit, i7-3930K (6x3.2GHz), Asus Sabertooth X79, 32 GB DDR3 1600MHz, ATI HD 5450, 120 GB SSD OCZ Agility3, 2x 1TB WD HDD SATA 600
    Audio-Interface: 2x MOTU 1248 AVB, Focusrite OctoPre, (Roland Octa-Capture)   Control-Surface: VS-700C 
    VSTi: WAVES, NI K10u, FabFilter, IK, ... (too many really) 
    #3
    dwardzala
    Max Output Level: -61 dBFS
    • Total Posts : 1470
    • Joined: 2008/05/26 19:18:33
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 10:52:10 (permalink)
    What are your audio buffer settings?  Could be the buffer is too small or too large.

    Dave
    Main Studio- Core i5 @2.67GHz, 16Gb Ram, (2) 500Gb HDs, (1) 360 Gb HD
    MotU Ultralite AVB, Axiom 49 Midi Controller, Akai MPD18 Midi Controller
    Win10 x64 Home
    Sonar 2017.06 Platinum (and X3e, X2c, X1d)
     
    Mobile Studio - Sager NP8677 (i7-6700HQ @2.67MHz, 16G Ram, 250G SSD, 1T HD)
    M-Box Mini v. 2
    Win 10 x64 Home
    Sonar 2016.10 Platinum
     
    Check out my original music:
    https://soundcloud.com/d-wardzala/sets/d-wardzala-original-music
     
     
    #4
    HighAndDry
    Max Output Level: -79 dBFS
    • Total Posts : 586
    • Joined: 2007/04/02 04:02:45
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 13:10:00 (permalink)
    I need to check and see if it does it in other projects.  But I don't see why going from 8 would matter. Other than the plug ins not being the same.
     

    ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
    Chipset : Intel Z97
    Intel i7 4790k
    32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

    Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
    Win 10 64 bit

    Motu 1248 AVB
    Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
    Sonar Platinum

    #5
    HighAndDry
    Max Output Level: -79 dBFS
    • Total Posts : 586
    • Joined: 2007/04/02 04:02:45
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 13:12:28 (permalink)
    dwardzala
    What are your audio buffer settings?  Could be the buffer is too small or too large.


    I was using 128.  went to 256 and it still did it.  I am referring to the settings on the mackie blackbird

    ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
    Chipset : Intel Z97
    Intel i7 4790k
    32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

    Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
    Win 10 64 bit

    Motu 1248 AVB
    Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
    Sonar Platinum

    #6
    dwardzala
    Max Output Level: -61 dBFS
    • Total Posts : 1470
    • Joined: 2008/05/26 19:18:33
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 14:44:50 (permalink)
    Is you project mostly audio or mostly midi?  If midi, there could be something going on with note offs and/or midi controllers needing resetting (I think this one's in preferences.)

    Dave
    Main Studio- Core i5 @2.67GHz, 16Gb Ram, (2) 500Gb HDs, (1) 360 Gb HD
    MotU Ultralite AVB, Axiom 49 Midi Controller, Akai MPD18 Midi Controller
    Win10 x64 Home
    Sonar 2017.06 Platinum (and X3e, X2c, X1d)
     
    Mobile Studio - Sager NP8677 (i7-6700HQ @2.67MHz, 16G Ram, 250G SSD, 1T HD)
    M-Box Mini v. 2
    Win 10 x64 Home
    Sonar 2016.10 Platinum
     
    Check out my original music:
    https://soundcloud.com/d-wardzala/sets/d-wardzala-original-music
     
     
    #7
    HighAndDry
    Max Output Level: -79 dBFS
    • Total Posts : 586
    • Joined: 2007/04/02 04:02:45
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 15:06:06 (permalink)
    dwardzala
    Is you project mostly audio or mostly midi?  If midi, there could be something going on with note offs and/or midi controllers needing resetting (I think this one's in preferences.)


    It is mostly audio and only about 8 tracks.  1 midi drum track. I did have a couple drum programs loaded. steven slate and addictive drums.  But I deleted and still had the problem.

    ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
    Chipset : Intel Z97
    Intel i7 4790k
    32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

    Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
    Win 10 64 bit

    Motu 1248 AVB
    Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
    Sonar Platinum

    #8
    Jim Roseberry
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 9871
    • Joined: 2004/03/23 11:34:51
    • Location: Ohio
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 15:50:47 (permalink)
    Do you have any latent plugins inserted anywhere in the project?
     
    One thing you could try:
    Copy and past all track data (audio and MIDI) into a new empty project.
    Does the behavior persist?

    Best Regards,

    Jim Roseberry
    jim@studiocat.com
    www.studiocat.com
    #9
    HighAndDry
    Max Output Level: -79 dBFS
    • Total Posts : 586
    • Joined: 2007/04/02 04:02:45
    • Status: offline
    Re: Start and stop problem 2016/08/18 17:11:45 (permalink)
    I will try that Jim  thanks.  I did remove a couple of the old sonar 8 plugins. (or 8.3. I don't think it is 8.5)
     

    ASRock Z97 Pro 4 Motherboard
    Chipset : Intel Z97
    Intel i7 4790k
    32 gb Ballistix (crucial) 1600 DDR3 ram

    Corsair 330R case Corsair Rm750 ultra quiet power supply
    Win 10 64 bit

    Motu 1248 AVB
    Mackie Onyx Blackbird 16 x16 FW
    Sonar Platinum

    #10
    Jump to:
    © 2022 APG vNext Commercial Version 5.1