X1 doesn't find my Korg nanoKontrol

Author
daveny5
Max Output Level: 0 dBFS
  • Total Posts : 16934
  • Joined: 2003/11/06 09:54:36
  • Location: North Carolina
  • Status: offline
2010/12/09 09:19:30 (permalink)

X1 doesn't find my Korg nanoKontrol

Windows finds my Korg nanoKontrol and the Dimension Pro microhost finds it, but X1 is not finding it. Its not listed with MIDI devices or controllers. What up wit dat?

Dave
Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
#1

11 Replies Related Threads

    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/09 09:23:10 (permalink)
    I'll answer my own question... the nanoKontrol apparently only works at 32-bit. Guess I'll have to install 32-bit Sonar X1 after all.

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #2
    Cattapan
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 33
    • Joined: 2009/03/29 00:40:01
    • Location: Toronto
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/09 11:48:52 (permalink)
    daveny5


    I'll answer my own question... the nanoKontrol apparently only works at 32-bit. Guess I'll have to install 32-bit Sonar X1 after all.

    Dave,
     
    FWIW, I'm using a nanoKontrol with my laptop rig running Windows 7 64-bit. Worked fine with 8.53 x64, and now with X1 x64, after migrating my preferences. 

    George

    Cattapan Productions

    STUDIO:MSI Z77A-GD65  MB, i7 2600K, 32GB RAM, 2x ATI 5450 Video, 8x SATA Drives, RME FF UFX, Digimax FS, Lavry AD10 & DA10, UAD-2 Quad, UAD-2 Duo, 2x UM3G MIDI, MCU & 2 XT's, SONAR X2a , Windows 7 x64

    LAPTOP:Dell Studio 17, i7620m, 8GB RAM, 2x SATA Drives, Line 6 UX2 & Roland Quad Capture, UAD-2 Solo Laptop, Korg nanoKontrol 2, Akai LPK25, SONAR X2a, Windows 7 x64
    #3
    thegeek
    Max Output Level: -78 dBFS
    • Total Posts : 631
    • Joined: 2008/10/02 14:28:00
    • Location: Athens,Greece
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/09 11:55:42 (permalink)
    NanoKontrol and Nanopad working fine in windows 7 64bit at my DJ-ing laptop here (haven't installed Sonar on it though)..... You might want to check elsewhere for your problem and not the OS being 32 or 64 bit
    #4
    yorolpal
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 13829
    • Joined: 2003/11/20 11:50:37
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/09 13:24:05 (permalink)
    NanoKontrol working fine in Win7 64bit and PE8.5.3 64bit here as well.

    https://soundcloud.com/doghouse-riley/tracks 
    https://doghouseriley1.bandcamp.com 
    Where you come from is gone...where you thought you were goin to weren't never there...and where you are ain't no good unless you can get away from it.
     
    SPLAT 64 bit running on a Studio Cat Pro System Win 10 64bit 2.8ghz Core i7 with 24 gigs ram. MOTU Audio Express.
    #5
    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/09 13:28:47 (permalink)
    Yes, I learned that the nanoKontrol has 32 and 64-bit drivers. I reinstalled them, but its still not showing up in X1. Might try moving it to a different USB port. 

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #6
    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2010/12/27 10:38:15 (permalink)
    I still can't get it to show up in Sonar X1 64-bit.

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #7
    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2011/01/07 11:44:53 (permalink)
    Bump... still not working. 

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #8
    ba_midi
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 14061
    • Joined: 2003/11/05 16:58:18
    • Location: NYC
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2011/01/07 13:01:24 (permalink)
    Dave,
     
    I'd bet you have a 32bit 'remnant" somewhere from the old drivers.
     
     
    You might want to uninstall the drivers and do a registry search to clean it out from any older nanokontrol stuff.
     
    I've seen this happen before.
     
     
    post edited by ba_midi - 2011/01/07 13:33:22

    Billy Arnell (ba-midi)

    http://www.ba-midi.com/music/files
    Music gives me life, so I give life Music.
    Thanks for listening - Let's Dance to the rhythm of life! :)
    #9
    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol 2011/01/07 13:04:17 (permalink)
    ba_midi


    Dave,
     
    I'd be you have a 32bit 'remnant" somewhere from the old drivers.
         
    You might want to uninstall the drivers and do a registry search to clean it out from any older nanokontrol stuff.
     
    I've seen this happen before.      

    I agree. I've uninstalled and reinstalled and looked through the registry (but haven't deleted it in the registry), but I think I'm going to try that next. Thanks! 
    post edited by daveny5 - 2011/01/07 13:06:59

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #10
    daveny5
    Max Output Level: 0 dBFS
    • Total Posts : 16934
    • Joined: 2003/11/06 09:54:36
    • Location: North Carolina
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol - FIXED!!! 2011/01/07 14:00:19 (permalink)
    FIXED!!!!

    Go into Device Manager for the Korg nanoKontrol, right click for Properties, the select the Drivers tab. Select Update Drivers. Don't let it search for a driver, tell it to Browse Computer for Driver Software. Then select Let Me Pick.... and it will list the Korg nanoKontrol driver and a driver called USB Audio Device. Select the USB Audio Device (counterintuitive if you ask me) and it will install the Windows drivers instead of the Korg drivers. (Korg drivers are notoriously sucky so this is no surprise.) After I did that, I ran Rapture and it listed the nanoKontrol as an input.


    The reason I needed to do this is that Sonar doesn't allow you to have both the 32-bit and 64-bit versions of Rapture installed at the same time. There is a note that says you can only have one or the other. So I decided I would go totally 64-bit and not use the 32-bit Sonar X1 anymore, but then I couldn't get the nanoKontrol to show up in the MIDI devices list. Now that is resolved. TGIFF!


    post edited by daveny5 - 2011/01/07 14:04:21

    Dave
    Computer: Intel i7, ASROCK H170M, 16GB/5TB+, Windows 10 Pro 64-bit, Sonar Platinum, TASCAM US-16x08, Cakewalk UM-3G MIDI I/F
    Instruments: SL-880 Keyboard controller, Korg 05R/W, Korg N1R, KORG Wavestation EX
    Axes: Fender Stratocaster, Line6 Variax 300, Ovation Acoustic, Takamine Nylon Acoustic, Behringer GX212 amp, Shure SM-58 mic, Rode NT1 condenser mic.
    Outboard: Mackie 1402-VLZ mixer, TC Helicon VoiceLive 2, Digitech Vocalist WS EX, PODXTLive, various stompboxes and stuff. 
    Controllers: Korg nanoKONTROL, Wacom Bamboo Touchpad
    #11
    jyaich
    Max Output Level: -90 dBFS
    • Total Posts : 1
    • Joined: 2010/11/07 21:31:10
    • Location: Oregon
    • Status: offline
    Re:X1 doesn't find my Korg nanoKontrol - FIXED!!! 2011/01/08 04:18:55 (permalink)
    Excellent advice DaveNY5 - I was having similar issues with my new Korg micorKorgXL, Sonar X1, and a Windows 7 - Intel I7 (64-bit) combo. Sonar would not recognize my microKORG as a MIDI input until I switched the driver from Korg's driver to the stock Windows USB sound driver that also works with the micorKORG. Someone needs to explain this to KORG I think.
     
    SONY VAIO laptop with Intel I7, Windows 7 (64 bit)
    SONAR X1 Studio
    Behringer UC6102 Guitar Link USB audio interface
    KORG microKORG XL
    post edited by jyaich - 2011/01/08 04:22:02
    #12
    Jump to:
    © 2020 APG vNext Commercial Version 5.1