Helpful Replyno sound Z3TA

Author
waitman
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 5
  • Joined: 2010/06/19 12:37:32
  • Location: Los Altos California
  • Status: offline
2010/06/22 22:51:30 (permalink)

no sound Z3TA

 
Cannot get any sound from Z3TA
 
I'm totally new to Z3TA . Just installed. I'm trying it with an M-Audio Axiom 49. It appears in the "MIDI" input drop down menu, and I've selected.
 
The "output" file menu is greyed/disabled.
I get no audio with Z3TA.
Other audio/music software application programs work. I've skimmed the manual and the web site, not sure what I'm missing.
 
Any advice?
Thank you.
 
Waitman
 
#1
AT
Max Output Level: 0 dBFS
  • Total Posts : 9271
  • Joined: 2004/01/09 10:42:46
  • Location: TeXaS
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/22 23:40:02 (permalink)
Is the Axiom your sound card/audio interface?  Is it hooked up via midi or usb (if it does usb)?  If these are too basic, sorry.

You also don't mention your DAW.  Obviously that will make a difference.

Give us more info.

@

http://soundcloud.com/rm101-1
http://www.bnoir-film.com/  
my girl makes the best cannolis
when she stuffs them full of frijoles.
 
#2
waitman
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 5
  • Joined: 2010/06/19 12:37:32
  • Location: Los Altos California
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/22 23:53:52 (permalink)
hi,
 
thanks for the reply.
 
axiom 49 - midi keyboard hooked up via usb. it has functioned in the past and appears to be working. maybe i should verify that on this machine. DAW is a relatively inexpensive acer box with stock sound card - not optimum obviously but works well with other audio/video stuff. i figure i'd at least get a grunt or beep out of Z3TA but nothing, zero, zilch. I have some other sound interfaces I can play with to see if that works. I thought maybe it was an easy fix, of course I thought I could just start the software and produce some sort of noise but that didn't work. lol.
 
#3
Teksonik
Max Output Level: -81 dBFS
  • Total Posts : 466
  • Joined: 2006/10/18 12:59:42
  • Location: Las Vegas
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 07:18:34 (permalink)
Z3ta+ doesn't come with a stand alone version does it?  It does require a host to function.  Which host are you using is what AT was asking. Sonar, Cubase, Fruity Loops etc..............
#4
waitman
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 5
  • Joined: 2010/06/19 12:37:32
  • Location: Los Altos California
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 09:57:02 (permalink)
Hi,
 
thanks for your reply. i appreciate your help.
 
according to http://www.store.cakewalk.com/b2cus/ProductInfo.aspx?productid=10-CWZ31.40-20C
 
"Z3TA+ ships with DXi, VST, and stand-alone versions."
 
I could try it as a VST and see if I get different results, I am using the standalone version. I thought maybe it needs to have "complete control" of the sound device... Similar to this "Kinetic" program which won't play sound if I also have SoundForge running, for some reason. I'll experiment.
 
 
#5
AT
Max Output Level: 0 dBFS
  • Total Posts : 9271
  • Joined: 2004/01/09 10:42:46
  • Location: TeXaS
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 10:12:40 (permalink)
Yea, Z3TA has a stand alone mode.  I dont' think I've ever used it, tho.  I'm not familiar w/ how it chooses a sound output - I suppose it does it automatically (like pyro, which I can never get to use my music interface/main monitors).

If I had to guess, I would say it is choosing an audio interface that isn't hooked up if you have drivers installed.  I'll take a look at the stand alone mode when I can and see if you are given any audio options.  Also, I believe that the SA mode includes a keyboard.  Have you tried that ?

@

http://soundcloud.com/rm101-1
http://www.bnoir-film.com/  
my girl makes the best cannolis
when she stuffs them full of frijoles.
 
#6
AT
Max Output Level: 0 dBFS
  • Total Posts : 9271
  • Joined: 2004/01/09 10:42:46
  • Location: TeXaS
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 10:18:29 (permalink)
I pulled it up on this machine - stand alone.  No keyboard, but a strip along the bottom to "key on" the  synth.

I have several ASIO drivers on this machine, but no hardware.  It finds those drivers but I can't hear it, of course.  There is an output that is blanked out, as you say.  And midi, tho no midi hardware is hooked up.

Again, if I had to guess if you only have a stock soundcard Z3TA ain't finding the older drivers when it was installed so it doesn't have anything to output to.  A music interface should solve that problem.  You might want to contact support and see if they have a fix to find your soundcard driver.

@
@

http://soundcloud.com/rm101-1
http://www.bnoir-film.com/  
my girl makes the best cannolis
when she stuffs them full of frijoles.
 
#7
waitman
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 5
  • Joined: 2010/06/19 12:37:32
  • Location: Los Altos California
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 10:28:55 (permalink)
Thanks, that makes alot of sense. I should probably get a "real" sound interface.
#8
Teksonik
Max Output Level: -81 dBFS
  • Total Posts : 466
  • Joined: 2006/10/18 12:59:42
  • Location: Las Vegas
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/23 11:35:29 (permalink) ☄ Helpful
Hey you're right Z3ta does have a standalone. The .exe is in my vst folder not the Cakewalk folder.

So I loaded it up, chose the ASIO driver, Midi input and Audio output.  Works fine here.

Axiom Midi Controller
M Audio AP192 soundcard
Delta ASIO drivers.

Try the ASIO4All drivers......................might work.

http://www.asio4all.com/


#9
waitman
Max Output Level: -90 dBFS
  • Total Posts : 5
  • Joined: 2010/06/19 12:37:32
  • Location: Los Altos California
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/25 10:47:59 (permalink)
Thanks. I Hooked up an e-mu 0202 audio interface with installed ASIO drivers and the standalone Z3ta works.  YAY.

*(They should put something about 'asio' device in the system requirements section i think... or at least some info about setting up properly. ?)

Tried using Z3TA as VST plugin in Project5 but I receive an error when I try to add the instrument. It appears as an available instrument with the other VST's (the others work fine) - but when I try to add it i receive "There was an error loading the requested instrument. The operation has been cancelled."

so, another issue to troubleshoot!

#10
Teksonik
Max Output Level: -81 dBFS
  • Total Posts : 466
  • Joined: 2006/10/18 12:59:42
  • Location: Las Vegas
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/25 18:53:23 (permalink)
Great! Glad you got the standalone to work. Sorry I don't own Project 5 so I can't help there but I'm sure someone will come along and have a solution.
#11
AT
Max Output Level: 0 dBFS
  • Total Posts : 9271
  • Joined: 2004/01/09 10:42:46
  • Location: TeXaS
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/26 00:35:24 (permalink)
Your soundcard probably uses MMI or whatever the ancient MS drivers are - Z3ta probably uses WDM as well as ASIO.

Don't know why the VSTi version isn't working.  You should have the DXi installed, too.  Maybe P5 can find that one - it works on my system.

@

http://soundcloud.com/rm101-1
http://www.bnoir-film.com/  
my girl makes the best cannolis
when she stuffs them full of frijoles.
 
#12
techead
Max Output Level: -31.5 dBFS
  • Total Posts : 4354
  • Joined: 2004/01/24 08:40:20
  • Location: Macomb, IL, USA
  • Status: offline
Re:no sound Z3TA 2010/06/26 09:41:48 (permalink)
If your machine has Windows Vista or Windows 7 installed, try running Project5 "As Administrator" and see if z3ta+ loads within Project5 then.
#13
Jump to:
© 2014 APG vNext Commercial Version 5.1