Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64

Author
pistolpete_1980
Bronze Member
  • Total Posts : 223
  • Reward points: 0
  • Joined: 2004/12/06 08:41:30
  • Status: offline
2007/11/17 14:37:02 (permalink)

Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64

I just purchased a new laptop with Vista 64 Bit, and Producer 7

4GB Ram, Motu 828 mkII sound card

I installed both trilogy and Atmosphere from spectrasonics. But whenever i do a scan for vst's it finds them and just stops at these programs, and crashes. it only does it with these 2 programs. These programs worked fine on windows xp 32, with sonar 4.

Since they are pretty much the same module program and they are acting the same way im lead to believe it has something to do with either vista 64 or Sonar 7 producer?

Has anyone else had similair issues?
#1

22 Replies Related Threads

    Middleman
    Gold Member
    • Total Posts : 4395
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/12/04 00:58:50
    • Location: Orange County, CA
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 15:30:10 (permalink)
    I am running Atmosphere fine here in 64 bit Vista and Sonar 7 64 bit. You might try moving the .dlls for these programs into the default directory for Sonar VSTs. That is a long shot however. Not sure what else would cause this.

    Gear: A bunch of stuff.
    #2
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 15:36:41 (permalink)
    Really? I just installed the Sonar 7.01 update and now it seems to detect trilogy... and i now see it in my vst list but for some reason it crashes when i try to launch it/

    Did you install the 7.01 update? if so did they work before the update?
    #3
    Susan G
    Platinum Member
    • Total Posts : 11321
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/11/05 22:49:26
    • Location: Putnam County, NY
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 16:03:27 (permalink)
    Hi-

    FWIW, Trilogy works fine here with 7.0.1, XP Pro SP2.

    -Susan

    #4
    LionSound
    Gold Member
    • Total Posts : 3616
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/12/04 08:07:03
    • Location: Los Angeles
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 18:27:40 (permalink)
    Trilogy ok here on Vista64.

    www.soundclick.com/lionsound

    FirstStrike 1.2 IS RELEASED! www.fsmod.com
    #5
    Yogi1975
    New Member
    • Total Posts : 29
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/10/14 15:24:49
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 18:32:29 (permalink)
    Hi , I had a similar problem. It might have to do with the fact that the first initialisation screen pop-up isn't allowed for some reason. Here's my workaround. http://forum.cakewalk.com/fb.asp?m=1185845

    #6
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 18:54:27 (permalink)
    Hey Yogi,

    I think you are right, I thought that maybe my windows account wasnt the administrator, but that wasnt the problem. I also tried to run sonar as administrator.

    My problem is i dont own cubase... Is there another way to authorize the program?

    Thanks alot
    #7
    LionSound
    Gold Member
    • Total Posts : 3616
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/12/04 08:07:03
    • Location: Los Angeles
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 18:56:00 (permalink)
    i have had no issues with auth screens from Spectra, NI, etc. Try disabling UAC in Vista.

    www.soundclick.com/lionsound

    FirstStrike 1.2 IS RELEASED! www.fsmod.com
    #8
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:04:20 (permalink)
    Hey Lion,

    Thanks for the reply, I am starting to believe all my problems related to Sonar, and Vst's ect are all related to some type of restriction in Vista.

    I think that was the key i was missing, I'm gonna try right now
    #9
    LionSound
    Gold Member
    • Total Posts : 3616
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/12/04 08:07:03
    • Location: Los Angeles
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:08:47 (permalink)
    Excellent. For as useful as UAC is in theory, it is a real pain in the arse for most users, especially us DAW users. Good luck bro, and remember, the only good UAC is a disabled UAC.

    www.soundclick.com/lionsound

    FirstStrike 1.2 IS RELEASED! www.fsmod.com
    #10
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:26:07 (permalink)
    Damn!

    Good news and Bad news......

    Good news is, Turning off the UAC fixed and issue i was having with dragging and dropping midi files from the vst interfaces of rmx and ezdrummer to the sonar tracks. Thanks Alot!

    Bad news is, Trilogy still hangs the PC, when it scans for it.....

    Anyone have any other ideas?
    #11
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:27:29 (permalink)
    The error i get when i cancel the trilogy vst scan is

    "could not find an authorization. Please contact the reseller of plugsound for further information"
    #12
    LionSound
    Gold Member
    • Total Posts : 3616
    • Reward points: 0
    • Joined: 2003/12/04 08:07:03
    • Location: Los Angeles
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:39:56 (permalink)
    Are you using the 1.2 version of Trilogy? Hree's an idea. Download the demo of FL Studio at www.fruityloops.com or www.tucows.com and authorize it in there. also, in sonar make sure that "Rescan Failed Plugins" is enabled in the VST wizard.
    post edited by LionSound - 2007/11/17 19:52:04

    www.soundclick.com/lionsound

    FirstStrike 1.2 IS RELEASED! www.fsmod.com
    #13
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/17 19:49:58 (permalink)
    I will try that as a last resort, it looks like there is a solution to this problem, but unfortunatly i cannot access it...

    The solution to this problem is posted on the Spectrasonics knowledge base under "Windows Vista Authorization Problems." Registered users can check it out by going to:

    http://support.spectrasonics.net/viewtopic.php?t=163
    #14
    Yogi1975
    New Member
    • Total Posts : 29
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/10/14 15:24:49
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/18 01:47:20 (permalink)
    Hi PistolPete,

    I'm sure my solution will work, but since you don't own CUbase LE, I could suggest using a freeware DAW to at least get the plug ins properly authorised.

    By the way, when confrontend with my problem, I also tried the suggestion on the Spectrasonics site, but that didn't work for me.

    Good luck!
    post edited by Yogi1975 - 2007/11/18 01:59:52
    #15
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/19 05:16:09 (permalink)
    Hey Yogi what was the suggestion?
    #16
    Yogi1975
    New Member
    • Total Posts : 29
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/10/14 15:24:49
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/19 05:43:48 (permalink)
    Hey Pete,

    What I meant with 'suggestion' was the solution Spectrasonics offers to this problem. They advise you to 'run as administrator'. I tried that, but it didn't solve my problem at the time.

    My workaround was the solution to my problem: using Cubase LE or any other DAW (besides Sonar) to get your plugins authorised. Once this has happened, they will pose no problem being opened within Sonar 7 (64 bit) on Windows Vista x64.

    I haven't tried getting the plugs authorised within Sonar 7 (32 bit). I'm not sure where the problem lies (Sonar or Vista).

    Let me know when and how you solved the problem!
    #17
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/20 03:27:12 (permalink)
    After about 3 hours trying to figure this thing out. I gave up....

    And thats when I solved the problem by a fluke!

    As I was loading up Sonar to remove the Spectrasonics Folder from the vst folders. The Trilogy Authorization screen showed up!!!!!!

    I couldnt believe my eyes! So i plugged the proper key into trilogy and it worked. Next i added the atmosphere folder vst, and did a scan unfortunatly the same thing happened again.... it hung....

    So I thought why did the trilogy work that one time.... and then it hit me!

    I have this really wierd habbit of dragging the mouse around objects ect while im waiting or something is loading....

    So when I loaded atmoshere I keep dragging the mouse around the sonar load splash screne, as if selecting a bunch of files. except it would be like selecting the splash screne(hope that makes sence). for some reason this catches the auth screen before sonar (or windows) before it gets pushed away somewhere.

    I also noticed there needs to be a couple vst's that load before it hits the problem vst, so i had to rename atmosphere.dll to zatmosphere.dll, it then worked!
    You can then rename it back to normal..
    #18
    pistolpete_1980
    Bronze Member
    • Total Posts : 223
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/12/06 08:41:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/21 00:07:41 (permalink)
    no didnt work... anyone have any ideas?
    #19
    stefano_dg
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/11/27 10:55:45
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/27 11:24:16 (permalink)
    I have tha same problem in Atmosphere registration.
    "could not find an authorization. Please contact the reseller of plugsound for further information"

    This only on Vista (On XP it's OK).

    Anyone have new ?
    #20
    stefano_dg
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/11/27 10:55:45
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2007/11/28 03:08:17 (permalink)
    YEEES!!!
    Turning off the UAC it's OK.
    Thank You!
    #21
    WaveScape
    New Member
    • Total Posts : 47
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/10/14 22:26:30
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2008/01/06 18:59:15 (permalink)
    Ditto on that one Yogi1975....

    No matter what I did, Sonar 7.0.2 (64 bit) would stop at Atmosphere 1.2 in Vista (64 bit).

    My workaround is the same as yours except that I installed Samplitude 9 SE.

    Authorization for Atmosphere was successful from there.

    Thanks for leading me in the right direction......cheers!



    ORIGINAL: Yogi1975

    Hey Pete,

    What I meant with 'suggestion' was the solution Spectrasonics offers to this problem. They advise you to 'run as administrator'. I tried that, but it didn't solve my problem at the time.

    My workaround was the solution to my problem: using Cubase LE or any other DAW (besides Sonar) to get your plugins authorised. Once this has happened, they will pose no problem being opened within Sonar 7 (64 bit) on Windows Vista x64.

    I haven't tried getting the plugs authorised within Sonar 7 (32 bit). I'm not sure where the problem lies (Sonar or Vista).

    Let me know when and how you solved the problem!

    post edited by WaveScape - 2008/01/06 19:18:57
    #22
    Yogi1975
    New Member
    • Total Posts : 29
    • Reward points: 0
    • Joined: 2007/10/14 15:24:49
    • Status: offline
    RE: Spectrasonics Atmosphere & Trilogy on Vista 64 2008/01/06 23:49:44 (permalink)
    You're welcome.....and another happy customer! :D:D
    #23
    Jump to:
    © 2014 APG vNext Commercial Version 5.1